Wegmarkering

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
Stéphanie P.

Wegmarkering

Bericht door Stéphanie P. »

Er wordt gezegd in de cursus dat het VERBODEN is om over een doorgetrokken witte streep te rijden.
Er wordt ook gezegd dat bij een dubbele wegmarkering de bestuurder enkel moet rekening houden met de lijn die zich aan zijn kant bevindt.
Dan snap ik niet waarom de bestuurder links, die zich aan de kant van de doorgetrokken streep bbevindt (bij een dubbele wegmarkering), [u]wel[/u] links mag inhalen en als er een enkele doorgetrokken streep is (bij een enkele wegmarkering), dan mag de auto links [u]niet [/u]inhalen.
Dit is toch niet logisch aangezien in beide gevallen de bestuurder links wilt inhalen en bij beide gevallen is er sprake van een doorgetrokken streep.
(Inhalen betekent toch simpelweg voorbijsteken he?)

Danku voor de hulp!
GRO
Administrator
Berichten: 12761
Lid geworden op: 26 mar 2005, 00:00

Bericht door GRO »

Een bestuurder die een inhaalbeweging wil beginnen, moet (bij dubbel strepen tussen de rijstroken) enkel rekening houden met de streep langs zijn kant (als hij gaat beginnen)
Lotte
Berichten: 75
Lid geworden op: 22 aug 2007, 18:30

Bericht door Lotte »

Als jij ergens rijdt waar zo'n dubbele lijn is he, en de lijn aan jouw kant is een onderbroken dan mag je inhalen, en gwn terug over de volle lijn naar je rijvak rijden. Je tegenliggers mogen dan niet inhalen (dus niet op jouw rijvak komen om 't zo te zeggen) want zij moeten met die volle lijn rekening houden.
Inazuma
Berichten: 11360
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Wegmarkering

Bericht door Inazuma »

Stéphanie P. schreef:Er wordt gezegd in de cursus dat het VERBODEN is om over een doorgetrokken witte streep te rijden.
Er wordt ook gezegd dat bij een dubbele wegmarkering de bestuurder enkel moet rekening houden met de lijn die zich aan zijn kant bevindt.
Dan snap ik niet waarom de bestuurder links, die zich aan de kant van de doorgetrokken streep bbevindt (bij een dubbele wegmarkering), wel links mag inhalen en als er een enkele doorgetrokken streep is (bij een enkele wegmarkering), dan mag de auto links niet inhalen.
Je moet een onderscheid maken tussen het overschrijden van een doorlopende streep, en het inhalen.

De doorlopende witte streep betekent dat je die streep niet mag overschrijden, én dat je er niet links van mag rijden als de doorlopende streep de twee rijrichtingen scheidt.

http://wegcode.be/wet.php?wet=1&node=art72

72.2. Een doorlopende streep betekent dat het iedere bestuurder verboden is deze te overschrijden.
Bovendien is het verboden links van een doorlopende streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.


In principe heeft dat niets met inhalen te maken, en houdt de doorlopende streep op zich géén inhaalverbod in.

Je kan natuurlijk niet beginnen inhalen en van rijstrook veranderen ter hoogte van een onderbroken streep, want je mag daar niet over ...

Een auto die is beginnen inhalen voor het begin van een doorlopende streep, kan zijn inhaalbeweging dus gewoon verderzetten als die streep de rijrichtingen niet scheidt.



Als er een onderbroken en een doorlopende streep naast elkaar getrokken zijn, hou je als bestuurder rekening met de streep aan jouw kant.
Doorlopend : overschrijden mag niet.
Onderbroken : overschrijden mag, als je dan in de andere rijstrook terechtgekomen bent, mag je bij uitzondering ook weer over de doorlopende streep rijden om terug in je oorspronkelijke rijstrook te komen.


72.4. Wanneer een doorlopende en een onderbroken streep naast elkaar getrokken zijn, moet de bestuurder alleen rekening houden met de streep die zich aan zijn kant bevindt.
De bestuurders die deze strepen overschreden hebben om in te halen mogen ze evenwel opnieuw overschrijden om hun normale plaats op de rijbaan te hernemen.
Benny Stinkens
Administrator
Berichten: 6824
Lid geworden op: 27 apr 2005, 00:00
Locatie: Dilsen

Re: Wegmarkering

Bericht door Benny Stinkens »

Stéphanie P. schreef: (Inhalen betekent toch simpelweg voorbijsteken he?)
Euch neen :mrgreen:

Inhalen betekend dat beide voertuigen in beweging zijn.
Voorbijsteken wil zeggen dat je voorligger niet in beweging is (zelfs een bloembak ga ik voorbijsteken of voorbijrijden)

Voorbijsteken en voorbijrijden is dus wel hetzelfde.

Voorbijsteken heeft voorrang op inhalen
:!:

Zorg dus dat je het verschil kent. :wink:
Bezit paardenkrachten onder je motorkap, stop een tijger in je tank, maar wees geen ezel achter het stuur.
Plaats reactie