Overstekers zonder oversteekplaats

Alles i.v.m. praktijkopleiding en examen.
Caroline
Berichten: 10
Lid geworden op: 26 jun 2007, 14:49

Overstekers zonder oversteekplaats

Bericht door Caroline »

Ik heb nogal verschillende dingen gehoord ivm mensen (voetgangers en fietsers) die een straat willen oversteken, zonder dat er een voet- of fietspad in de buurt is.
De één zegt dat je daar niet voor moet stoppen (tenzij ze al aan het overlopen zijn natuurlijk) omdat er geen oversteekplaats is, en dat ze je op het examen buizen wegens te voorzichtig rijden als je toch stopt. De ander zegt dat fietsers en voetgangers ten allen tijde voorrang hebben, zelfs zonder oversteekplaats, en dat ze je kunnen buizen als je niet stopt. Wat is nu waar en wat niet?
Rafael
Administrator
Berichten: 2641
Lid geworden op: 12 jan 2006, 00:00

Re: Overstekers zonder oversteekplaats

Bericht door Rafael »

Caroline schreef:Ik heb nogal verschillende dingen gehoord ivm mensen (voetgangers en fietsers) die een straat willen oversteken, zonder dat er een voet- of fietspad in de buurt is.
De één zegt dat je daar niet voor moet stoppen (tenzij ze al aan het overlopen zijn natuurlijk) omdat er geen oversteekplaats is, en dat ze je op het examen buizen wegens te voorzichtig rijden als je toch stopt. De ander zegt dat fietsers en voetgangers ten allen tijde voorrang hebben, zelfs zonder oversteekplaats, en dat ze je kunnen buizen als je niet stopt. Wat is nu waar en wat niet?
GratisRijbewijsOnline.be -> Theorie voorrang schreef:VOETGANGER

Oversteekplaats voor voetgangers of zebrapad

- Op plaatsen waar het verkeer niet geregeld wordt door een bevoegd persoon of door verkeerslichten, mag een bestuurder een OVERSTEEKPLAATS VOOR VOETGANGERS slechts met matige snelheid naderen.

- Een bestuurder moet voorrang verlenen aan voetgangers
. die er zich op een zebrapad bevinden,
. of op het punt staan er zich op te begeven.

FIETSER

- Een bestuurder mag een oversteekplaats voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen slechts met matige snelheid naderen teneinde de weggebruikers die er zich op bevinden, niet in gevaar te brengen en ze niet te hinderen wanneer zij het oversteken van de rijbaan met normale snelheid beëindigen. Zo nodig moet hij stoppen om ze te laten doorrijden.

- Een bestuurder hoeft GEEN voorrang te verlenen aan een fietser die gebruik wil gaan maken van een oversteekplaats voor fietsers. (Wel voorzichtig zijn om ongevallen te voorkomen).

- Een bestuurder moet WEL voorrang verlenen als een fietser zich al op deze oversteekplaats bevindt.

Opgelet:
Op een doorlopend fietspad dat de rijbaan kruist heeft de fietser wel voorrang.
Jozef
Medewerker
Berichten: 3992
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Bericht door Jozef »

@ Caroline:

Het is een wijd verbreid misverstand dat voetgangers en fietsers altijd voorrang zouden hebben.

Dit misverstand berust op het feit dat een zogenaamde "zwakke weggebruiker" bij een ongeval, behoudens onverschoonbare fout, zijn lichamelijke schade vergoed krijgt van de verzekeraar van de tegenpartij.

Er wordt evenwel veel vaker dan men denkt door de rechter geoordeeld dat de zwakke weggebruiker een onverschoonbare fout begaan heeft (voorbeeld: bij rood licht een drukke weg oversteken).

Hoe dan ook kan de zwakke weggebruiker perfect aansprakelijk gesteld worden voor een ongeval, en de schade die de tegenpartij opgelopen heeft, moeten vergoeden. Meestal gebeurt dit door de verzekeraar burgerlijke aansprakelijkheid (in de volksmond "familiale" genoemd).

In dat geval zal de voetganger of fietser eveneens strafrechterlijk veroordeeld worden.

Dat alles neemt niet weg dat je als automobilist altijd verplicht bent al het mogelijke te doen om een aanrijding met een voetganger of een fietser te vermijden.

Op het examen mag je dus niet stoppen voor een voetganger die wil oversteken op een plaats waar er geen oversteekplaats voor voetgangers is, als het duidelijk is dat de voetganger wel zal wachten als je hem niet laat oversteken. Anders krijg je te horen dat je het achteropkomend verkeer nodeloos gehinderd hebt.

Als je een aanrijding met een voetganger evenwel enkel kan vermijden door te vertragen of te stoppen, dan ben je ook verplicht dit te doen, ook al steekt de voetganger iets uit dat niet mag.

Onthoud dit alvast voor later: de eerste prioriteit is altijd ongevallen te vermijden, ongeacht wie er in fout zou zijn. Uit een ongeval haal je nooit voordeel, ook al is de tegenpartij voor 100% aansprakelijk.

Je rijdt met een auto, een machine die een massa heeft en een snelheid ontwikkelt. Deze combinatie kan aanzienlijke schade aanrichten. De eerste regel is dat je bij het rijden met een auto alles doet wat je kunt om ervoor te zorgen dat daardoor niemand schade lijdt, ongeacht de verkeersregels.
Plaats reactie