Impact intrek rijbewijs A3 op rijbewijs B

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
bamdegro
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 feb 2014, 16:32

Impact intrek rijbewijs A3 op rijbewijs B

Bericht door bamdegro »

Hallo iedereen,

Mijn vriend is 1 jaar geleden met zijn booster (rijbewijs A3 dus + hij reed er niet mee, hij moest zijn brommer op de banden zetten toen hij net uit de schoolpoort kwam) gecontroleerd door de politie. Zijn booster was echter opgedreven (reed geloof ik 60km/u i.p.v. 45) en daardoor werd er een PV etc. opgemaakt. Hij moet voor deze feiten vrijdag naar de rechtbank. Hij is nu nog steeds minderjarig (17) en wordt pas in mei 18. Nu vraagt hij zich af of de intrek van zijn rijbewijs A3 een impact kan hebben op zijn auto-rijbewijs. Hij heeft echter nog geen theorie -of praktijkexamen voor de auto afgelegd (hij heeft dus niets dat te maken heeft met een auto-rijbewijs), maar zijn vader heeft hem wijsgemaakt dat hij zijn voorlopig rijbewijs voor de auto ONMIDDELLIJK zou verliezen mocht hij deze afleggen.

Dus kortweg: Kan de intrek van een brommerrijbewijs een impact hebben op zijn (onbestaand) autorijbewijs?

Alvast bedankt!


mod. Bert: Ik heb je identieke bericht in de rubriek "wegcode geeft geen duidelijk antwoord" verwijderd. De wegcode is hierover zéér duidelijk, en gelieve uw vraag slechts 1x te posten.
Inazuma
Berichten: 11360
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Impact intrek rijbewijs A3 op rijbewijs B

Bericht door Inazuma »

bamdegro schreef: Dus kortweg: Kan de intrek van een brommerrijbewijs een impact hebben op zijn (onbestaand) autorijbewijs?
Ja.

Verval van het recht tot sturen is een optie bij de bestraffing, en dat verval kan gelden voor alle voertuigcategoriën, in dat geval geldt het ook voor een voorlopig rijbewijs B - dat hij dus nog niet heeft , maar ook niet kan krijgen terwijl hij vervallen is van het recht tot sturen ...

Vrijdag de rechter vragen om, indien hij veroordeelt en een verval van het recht tot sturen zou uitspreken, dit verval te beperken tot de categorie A3 ( tegenwoordig AM) dan wel A (A1 of zelfs A2 al naargelang de mate van opvoeren) waarmee de inbreuk begaan is.

De rechter kan dat, maar het is een gunstmaatregel.
Als hij of zijn advocaat dat niet vraagt, wordt een verval doorgaans algemeen uitgesproken en mag hij de plannen voor rijbewijs B even opbergen.
Als de rechter op de vraag ingaat, kan hij wel een voorlopig rijbewijs B krijgen, en zijn opleiding starten.

http://wegcode.be/wetteksten/secties/we ... -t4hs6afd3" target="_blank

Artikel 45

De rechter kan het verval van het recht tot sturen beperken tot de categorieën van voertuigen die hij aangeeft overeenkomstig de bepalingen vastgesteld door de Koning krachtens artikel 26.

Wanneer de overtreding met een motorvoertuig werd begaan, moet het verval ten minste betrekking hebben op de categorie van voertuigen waarmee de overtreding die aanleiding heeft gegeven tot verval, werd begaan.



Waarvoor wordt hij vervolgd ?

Vermoedelijk :
- rijden zonder rijbewijs
(voor een motorfiets - ook naast een motorfiets lopend, ben je er bestuurder van en moet je een rijbewijs hebben)

- inbreuk op technisch reglement bromfietsen (opdrijven)
Plaats reactie