Vraag 743

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
Raspberry

Vraag 743

Bericht door Raspberry »

Hallo,

Ik had even een vraagje, is misschien maar een detail, maar bij de extra oefenvragen over alcohol vraag 743 vraagt men aan wie er een ademtest kan gevraagd worden. Het antwoord is hierop C: "iemand die een voertuig bestuurt op de openbare weg."

Maar ik dacht dat antwoord A correct was ("iedereen op de openbare weg"). Men kan tenslotte toch ook aan een voetganger die vermoedelijk een ongeval veroorzaakt heeft een ademtest vragen? En ook aan personen die aanstalten maken om een voertuig te gaan besturen?

Alvast bedankt!

Groetjes,

Raspberry
Benny Stinkens
Administrator
Berichten: 6824
Lid geworden op: 27 apr 2005, 00:00
Locatie: Dilsen

Re: Vraag 743

Bericht door Benny Stinkens »

Als je letterlijk iedereen op de openbare weg zou moeten laten blazen kan je heel ver gaan. :idea:

Wat ga je dan doen met voetgangers die totaal niets met een ongeval te maken hebben? ook laten blazen omdat ze op de openbare weg aanwezig zijn?
Alle passagiers zijn ook aanwezig op de openbare weg en ook die moeten niet blazen. :idea:

En voor alle duidelijkheid: Het gaat over een openbare plaats en niet over een openbare weg :idea:
Bezit paardenkrachten onder je motorkap, stop een tijger in je tank, maar wees geen ezel achter het stuur.
GRO
Administrator
Berichten: 12761
Lid geworden op: 26 mar 2005, 00:00

Re: Vraag 743

Bericht door GRO »

Maar ik dacht dat antwoord A correct was ("iedereen op de openbare weg").


Als dat antwoord correct zou zijn, dan betekent het dat de politie ook een kind van 7 jaar dat met een bal in de hand op de berm staat een ademtest kan opleggen.
(Kind hoort bij iedereen / Berm hoort bij openbare weg)
bert.covens
Berichten: 4191
Lid geworden op: 13 sep 2009, 10:11
Locatie: hemiksem

Re: Vraag 743

Bericht door bert.covens »

Wettelijke basis:


Artikel 59

§ 1. De officieren van gerechtelijke politie die hulpofficier zijn van de procureur des Konings, het personeel van het operationeel kader van de federale en lokale politie kunnen een ademtest opleggen die erin bestaat te blazen in een toestel dat het niveau van de alcoholopname in de uitgeademde alveolaire lucht aangeeft:

1° aan de vermoedelijke dader van een verkeersongeval of aan ieder die het mede heeft kunnen veroorzaken, zelfs indien hij het slachtoffer ervan is;

2° aan ieder die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing;

3° aan ieder die op het punt staat om op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te besturen of op het punt staat een bestuurder te begeleiden met het oog op de scholing.



Kortom, aan een voetganger kan men slechts een ademtest opleggen als die de vermoedelijke dader of (mede-)veroorzaker van een verkeersongeval is, of als hij op het punt staat om een voertuig of rijdier te besturen op de openbare weg. Buiten deze nadrukkelijk voorziene gevallen, kan dat niet.

Het kan wél gebeuren dat de politie een dronken voetganger een nachtje laat ontnuchteren als preventieve maatregel, of wegens ordeverstoring. (openbare) Dronkenschap wordt immers op basis van uiterlijke kenmerken vastgesteld, terwijl een ademtest de mate van intoxicatie bepaalt. Verwar dus de termen "dronkenschap" en "intoxicatie" niet, ook al gaan ze geregeld hand in hand ...
Goed autorijden, betekent vooral ook aan anderen denken
Plaats reactie