adhd en rijbewijs?

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
gizmoke
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 dec 2010, 07:39

adhd en rijbewijs?

Bericht door gizmoke »

beste mensen,
paar maand geleden is bij mij adhd vastgesteld, door de specialist, ik neem er nu ook medicijnen voor in( concerta)maar is nog niet volledig op pijl, de medicatie, maar zit al wel aan hoge dosis
nu vraag ik mij dit af( voor ik wist dat ik adhd had) was ik met mijn rijbewijs bezig in de rijschool( 20 uurs lessen gevolgd)
ik kreeg geen bekwaamheidsattest, ik kende de verkeersregels goed, hield voldoende afstand,enz... maar, mijn concentratie laat erg te wensen over, ik besef dit maar al te goed, nu verklaart het natuurlijk waarom ik het zo erg moeilijk vond om 2 uurs per les geconcentreerd te blijven :roll:
in het begin van de les, was het altijd eventjes terug alles opfrissen, het was net of ik al veel vergeten was dan, en dit niet enkel tijdens de eerste lessen maar ook later nog, na pakweg kwartier halfuur, al zeg ik het zelf, ging het erg goed met autorijden,dit zei de lesgever ook, maar na een uur een uur en half, lukte het me nauwelijks nog om geconcentreerd te blijven, allee moest echt erg men best doen

is het eigenlijk verantwoord als je adhd hebt en gaat autorijden?
ik kan wel goed aanvoelen,van te voren, voel ik me goed genoeg om in de auto te stappen, of gaat het niet lukken, volgens mij zijn korte afstanden geen probleem, lange autoritten dat is niets voor mij, dat lukt me niet
ik weet dat er zovelen zijn met adhd en toch autorijden, maar is het verantwoord? wat vinden jullie?
overigens i.v.m. de medicatie vind ik, ik kan me nog steeds niet goed concentreren, maar wel beter dan zonder de medicatie, dus de medicatie laten, en dan autorijden is eigenlijk geen optie, met het risico natuurlijk op een speekseltest, want dan test ik natuurlijk wel positief..

ik zou graag wat tips of advies krijgen, waar ik wat aan heb
Wouter
Berichten: 2119
Lid geworden op: 01 okt 2007, 16:45
Locatie: Olen

Re: adhd en rijbewijs?

Bericht door Wouter »

Wat de wetgeving betreft, heb ik er geen idee van. Wat ik nu zeg, komt uit mijn ervaring in mijn farmaceutische opleiding.

Methylfenidaat is een stof die zeker veel aandacht vraagt op gebied van autorijden (het is tenslotte een geneesmiddel van de klasse "centrale stimulantia", de naam zegt het zelf: je centraal zenuwstelsel wordt beïnvloed).
Voor autorijden met medicatie, en ik zal mij specifiek richten tot methylfenidaat, wordt het volgende aangeraden:
-Wees eerst zeker dat uw medicatie goed op peil staat, en uw aandoening ook stabiel en voorspelbaar is. Zolang uw toestand (zowel van de ziekte als van de bijwerkingen van de medicatie) nogal wispelturig is, is autorijden zéker afgeraden.
-Van het moment dat je zelf denkt te ondervinden dat je stabiel bent, op een manier waarvan je denkt in staat te zijn een voertuig te besturen: rij dan de eerste keren niet alleen, maar vraag (ervaren) bestuurder mee. Vaak kan iemand anders veel beter oordelen of je rijgedrag oké is of niet.
-Als je een van de bijwerkingen of symptomen ondervindt (zoals slaperig zijn, moeilijk concentreren, duizeligheid, geagiteerd zijn, (overdreven zweten kan ook een teken zijn!),...) dan is het ook afgeraden om een voertuig te besturen.
Een speciaal, vrij vaak voorkomend, geval van concentratiestoornis, is dat de patiënt opeens tijdens het autorijden beseft: "hey, nu herinner ik mij eigenlijk niet meer precies welk traject ik de afgelopen kilometers heb afgelegd, en wat daarop allemaal gebeurd is". Dat is een zeer sterke indicatie om te stoppen met rijden!
-Rij zeker niet als je een onscherp zicht hebt.
-Vermijd ook autorijden op drukke momenten/plaatsen, bij slechte weersomstandigheden en 's nachts.
-Er wordt ook aangeraden om nooit langer dan 1 uur te rijden, ook al voel je jezelf nog prima.
-Heel belangrijk is ook: wanneer je andere geneesmiddelen inneemt die eventueel (hoe klein ook) een invloed kunnen hebben op je rijgedrag, neem het risico dan niet en ga niet autorijden. Wat alcohol betreft: 0,0 als je wil autorijden (dat zou trouwens voor "gezonde" mensen als algemene regel niet slecht zijn in mijn ogen, maar bon)

Eigenlijk komt het er vooral op neer: leer zelf goed inschatten of je in staat bent te rijden. Neem je voorzorgen: vraag af en toe (en zeker in het begin) iemand anders mee om je te beoordelen, niet langer dan een uur rijden, en bij het minste twijfel over je toestand: blijf dan beter uit de auto.

Ik zou het ook zeker eens met je arts bespreken. En ook eens informeren bij je apotheker, je zou ervan versteld kunnen staan hoeveel die extra informatie kan helpen.


Nogmaals: dit heeft nog niets te maken met de wetgeving. Informeer zeker nog bij ervaren gezondheidszorgers. Ik ben zelf "nog maar" student, en heb nog geen praktijkervaring met patiënten die dit geneesmiddel nemen, en kan dus ook alleen maar vertellen wat ik uit de boeken haal.
"Chances are if you need both hands to do something, your brain should be in on it too." - Ellen DeGeneres: Here and Now (2003)
Plaats reactie