F99b

Plaats hier andere vragen die niet meteen met de leerstof te maken hebben.
keithmoon
Berichten: 10
Lid geworden op: 11 dec 2008, 23:39

F99b

Bericht door keithmoon »

Mss werd dit vraagje reeds gesteld, maar ik vind nergens een aanwijzing of verkeersbord F 99b met voetganger en fietser (gescheiden) eveneens geldt voor ruiters. Moet er dan een ruiter zijn afgebeeld iplv de fiets? En mag men zijn paard dan bij de teugels houden?

Dank bij voorbaat,


Theo.
Inazuma
Berichten: 11360
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: F99b

Bericht door Inazuma »

keithmoon schreef:Mss werd dit vraagje reeds gesteld, maar ik vind nergens een aanwijzing of verkeersbord F 99b met voetganger en fietser (gescheiden) eveneens geldt voor ruiters.
Afbeelding
F99b Weg voorbehouden voor het verkeer van voetgangers, fietsers en ruiters met aanduiding van het deel van de weg dat bestemd is voor de verschillende categorieën van weggebruikers.
Het verkeersbord mag aangepast worden volgens de categorie(ën) van weggebruiker(s) die tot deze weg is (zijn) toegelaten.



Het probleem dat je aanhaalt, is dat deze definitie van het bord F99b de weg langs de ene kant - ondermeer - voorbehoudt voor ruiters, maar langs de andere kant zegt dat het verkeersbord mag aangepast worden volgens de categorie(ën) van weggebruiker(s) die tot deze weg is (zijn) toegelaten. .


Het wordt allemaal veel duidelijker als je Artikel 22quinquies van de wegcode erbij haalt :

Artikel 22quinquies: Verkeer op wegen voorbehouden voor voetgangers, fietsers en ruiters

22quinquies1.
Op deze wegen is alleen het verkeer toegestaan van de categorieën van weggebruikers waarvan het symbool afgebeeld is op de verkeersborden die bij de toegang geplaatst zijn.



Moet er dan een ruiter zijn afgebeeld iplv de fiets?
Er moet dus inderdaad een ruiter afgebeeld zijn op het bord (of ander F99x-bord) , om als ruiter de weg te mogen gebruiken.

Je moet dan dat deel van de weg gebruiken waar de ruiter aangeduid is op het bord :

Artikel 22, quinquies3.
Wanneer verkeersborden F99b en F101b aangebracht zijn, moeten de gebruikers het deel van de weg volgen dat hun aangewezen is.
Zij mogen evenwel het andere deel van de weg volgen op voorwaarde dat ze de doorgang vrij laten voor de gebruikers die er zich op regelmatige wijze op bevinden.


En mag men zijn paard dan bij de teugels houden?
Of men een paard berijdt dan wel bij de teugels houdt, maakt voor de wegcode geen verschil : je blijft een bestuurder ttz : je wordt door af te stijgen geen voetganger..

2.13. "Bestuurder" : al wie een voertuig bestuurt of trek-, last- en rijdieren of vee geleidt of bewaakt.
keithmoon
Berichten: 10
Lid geworden op: 11 dec 2008, 23:39

Bericht door keithmoon »

Merci voor het snelle antwoord. Denk dat het reglement nog verbeterd kan worden ;)

groetjes,
Plaats reactie