Ervaring en tips - Vandaag geslaagd

Alles i.v.m. praktijkopleiding en examen.
Lou879

Ervaring en tips - Vandaag geslaagd

Bericht door Lou879 »

Ik deed om7u deze ochtend mijn examen in Asse-Mollem.
Op de perceptietest had ik 5/10 dus ben ik daar niet op geslaagd, maar dat kwam ik (gelukkig) pas op het einde te weten.
Voor de rest heb ik in mijn uitslag geen opmerkingen gekregen.

In het begin vertelde de examinator me dat ik ging moeten keren in een straat en voorin parkeren in een parking. Dat waren dus de twee manoeuvres.
De examinator was streng. Op het einde van de Huinegemstraat liet ik de tegenliggers passeren en ging ik stilstaan omdat er vetgedrukt in het groot op een bord staat: doorgang niet blokkeren. Ik was dus bang dat als een tegenligger uit de Weversstraat zou komen, dat het gevaarlijk zou zijn moest die een grote bocht nemen en ik verder had gereden. De examinator zei "Rij door, zo breed zijn we niet. Je mag de achterliggers niet blokkeren. Je moet vloeiend rijden".
Uiteindelijk is het denk ik dat je enkel moet stoppen als er een vrachtwagen afkomt dus had ze wel gelijk maar ik was een beetje geschrokken van de manier waarop ze het zei.
Nadien heeft ze geen opmerkingen meer gegeven.
We zijn in een parking gegaan, daar ben ik in 3 bewegingen naar voren geparkeerd (links van het rijvak).
Daarna was er even een communicatie misverstand. Ze zei: achteruit rijden en naar rechts. Ik ben achteruit gereden en heb mijn stuur naar rechts gedraaid. Wat zij bedoelde was dat ik uit de parking moest rijden (dat was langs een andere kant dan de ingang en daarvoor moest ik het stuur naar links draaien) en dan pas naar rechts gaan.
Voor de rest vond ik haar communicatie heel duidelijk.
Normaal gezien zei ze telkens : 1e rechts of: nu eerste links,... Wanneer ze niets zei moest ik rechtdoor rijden. Één keer leek het dat ik in 2 (van de 3) verschillende straten in kon maar zei ze niets. Ik vroeg waar ik heen moest en zij zei: "volg de regels". Wat verderop bleek dat er twee verboden richtingen waren en ik maar 1 straat in kon.

Ik zou zeggen: let goed op de snelheden (dus ook niet te traag rijden), kijk HEEL GOED om je heen (fietsers, voetgangers, voorrang van rechts). Denk aan je dode hoek en dus ook vooral wanneer je een straat in keert.

Goed oefenen op je remtechniek. Bij 50 km/u bvb: eerst remmen naar 30km/u, dan pas schakelen naar de 3e versnelling.

Goed oefenen op het stuurgebruik. Van de ene straat naar de andere: brede bochten naar links, korte bochten naar rechts.
Goed oefenen op de moeuvres. Sommige dagen deed ik een halfuur lang enkel dat.
Af en toe je spiegels verzetten en zien dat je ze exact terug kan zetten want als je spiegel anders staat, heeft dat invloed op het parkeren.

Ik woon in Brussel en heb de auto niet vaak nodig. Wat ik heb gedaan tijdens een jaar was af en toe gereden na de 20u rijles (voorlopig rijbewijs18m) en dan 2 maanden lang elke dag minimum 30min gereden: puur en alleen om te oefenen. Moest ik het opnieuw doen, zou ik veel vroeger elke dag hebben geoefend. Ik heb heel lang enkel gereden "wanneer het nuttig was" en dat is niet hoe je leert, want dan is je focus niet genoeg gericht op het rijden. Oefen zeker ook rond het examencentrum. Voor mij is Asse een zeer verschillende verkeerssituatie in vergelijking met Brussel.

Zo, dat was het ongeveer. Ik was nogal onzeker en had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik er van de eerste keer door ging zijn. Ik stresste vooral om mijn stress, ik dacht dat ik daardoor slecht ging presteren maar dat viel best mee.

Allesins succes :)

Inazuma
Berichten: 9485
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Ervaring en tips - Vandaag geslaagd

Bericht door Inazuma »

Proficiat

Plaats reactie