Kleine zwarte camera's op verkeerslicht

Plaats hier andere vragen die niet meteen met de leerstof te maken hebben.
Yassine1712
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 aug 2020, 17:11

Kleine zwarte camera's op verkeerslicht

Bericht door Yassine1712 »

Ik ben onlangs door het rood gereden maar er stond een klein zwart camera'tje op met een rood lichtje wat doet deze camera precies en wordt ik beboet :?
Inazuma
Berichten: 9528
Lid geworden op: 04 mei 2006, 00:00

Re: Kleine zwarte camera's op verkeerslicht

Bericht door Inazuma »

Kijken of er verkeer aan komt gereden

Kan zijn om licht op groen te zetten
(op zijwegen van voorrangswegen, zodat het enkel groen wordt als er ook verkeer is, zijn relatief zeldzaam)

Kan zijn om licht op rood te zetten als je te snel reed ...
de rijprof
Medewerker
Berichten: 7653
Lid geworden op: 01 jul 2008, 00:24
Contacteer:

Re: Kleine zwarte camera's op verkeerslicht

Bericht door de rijprof »

een klein zwart camera'tje op met een rood lichtje
is een soort sensor dat werk met infra rood signalen,= geen flitscamera.
Maar beter opletten en niet door rood rijden!!!
http://www.derijprof.be - Zoekend kijken, doet je veiliger en vlotter rijden
jeroenb
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 nov 2020, 17:05

Re: Kleine zwarte camera's op verkeerslicht

Bericht door jeroenb »

Het zwarte "cameraatje" bovenop de verkeerslichten is zoals al aangegeven eigenlijk geen camera, eerder een soort van radar. Het kan een aankomend voertuig vanop een afstand detecteren. Overigens ook fietsers en zelfs voetgangers, die laatste wel enkel vanop korte afstand.

De functie van het zwarte toestelletje is in het merendeel van de gevallen om de geprogrammeerde groencyclus dynamisch nog wat te verlengen als er een voertuig aankomt. Natuurlijk is dit niet onbeperkt het geval, als er voertuigen blijven aankomen is het op een gegeven moment genoeg geweest en wordt het licht toch rood. De auto's uit de andere richtingen moeten ook eens groen krijgen.

Het kan ook dienen om een licht op groen te zetten van een verkeerslicht dat enkel "on demand" groen wordt, maar in die rol wordt het niet zo vaak gebruikt. Het toestelletje kan een aankomend voertuig namelijk wel al eens missen. Men maakt voor deze toepassing liever gebruik van meer betrouwbare inductielussen die voor de verkeerslichten zelf liggen. Een combinatie is ook mogelijk natuurlijk.

Dit toestelletje is eigenlijk de implementatie van "slimme verkeerslichten" in België. Het is bijzonder teleurstellend dat we nooit verder geraakt zijn dan dit toestelletje, als je ziet hoeveel geavanceerder Nederland is met slimme verkeerslichten. Dit toestelletje kan niet verhinderen dat auto's staan te wachten voor een rood licht aan een kruispunt waar er anders niets gebeurt, iets wat echt te vaak voorvalt bij ons.

Blijkbaar zou een nieuwe variant ook gebruikt worden voor de "u rijdt te snel" verkeerslichten, waarbij het toestel de snelheid kan inschatten. Dit is geen geijkte camera, en neemt dus geen foto.

Het toestelletje moedwillig beschadigen zal u geen boetes besparen, integendeel het zal uw reistijden enkel maar verlengen, doe het dan ook niet.
Plaats reactie