wie mag niet rijden?

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
gast
Berichten: 1070
Lid geworden op: 21 dec 2006, 00:00

wie mag niet rijden?

Bericht door gast »

ik had nog een vraagje in verband met het lichamelijk in staat zijn om te rijden...

Mensen met epilepsie en met medicatie ervoor, mogen zij een auto besturen?
En zware hyperventilatie? (de aanvallen die uiterlijk zeer lijken op epilepsie aanvallen)

alvast bedankt...
Jozef
Medewerker
Berichten: 3992
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Bericht door Jozef »

Beste gast,

De minimumnormen en attesten inzake de lichamelijke en geestelijke geschiktheid voor het besturen van een motorvoertuig vinden we in bijlage 6 bij het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs.

Iemand die niet zeker is dat hij hieraan voldoet, dient een arts met de daarin vermelde specialisatie te raadplegen, die hierover uitsluitsel zal geven.
BBB
Berichten: 594
Lid geworden op: 12 feb 2006, 00:00

Bericht door BBB »

Beste gast,

De vraag die jij voor jezelf moet beantwoorden is ofdat jouw epilepsie, hyperventilatie en medicijngebruik een nadelige invloed hebben op jouw vermogen om veilig te rijden.

Medicatie:Sommige medicijnen zorgen voor een vertraagd reactievermogen. Kijk naar de bijsluiter van jouw medicijn. Als daar niets vermeld staat over reactievermogen/rijvaardigheid dan is de medicatie geen probleem.

Epilepsie: Er zijn veel uitingsvormen van epilepsie en bij sommige patiënten verdwijnen de aanvallen volledig bij goed medicatiegebruik. Het probleem met epilepsie is, voorzover ik het weet, dat de aanvallen altijd onverwacht komen. Als jij van jezelf weet dat er het risico bestaat dat jij tijdens het rijden een aanval krijgt, dan kan je natuurlijk beter niet achter het stuur gaan zitten. Jij weet zelf waarschijnlijk heel goed hoe, hoevaak en wanneer jij aanvallen krijgt. Dus oordeel voor jezelf ofdat je tijdens het rijden een aanval zou kunnen krijgen.
Ik heb epilepsieaanvallen gezien bij anderen en het viel mij op dat het zeer plotseling was zonder dat de ander het zag aankomen. Als dat in de auto gebeurd, dan heb je een groot probleem.

Hyperventilatie: Ik denk dat het hierbij belangrijk is ofdat de oorzaak medisch is (respiratoire acidose bijvoorbeeld) ofdat de oorzaak psychosociaal is. Als de oorzaak psychosociaal is dan heb je het zelf in de hand en kan je maatregelen nemen om te voorkomen dat je zo'n aanval krijgt tijdens het rijden.


Als jij er zeker van bent dat je veilig auto kan rijden met jouw epilepsie, medicatie en hyperventilatie dan raad ik je dringend aan om geen slapende honden wakker te maken bij het GOCA en het gemeentehuis. Je moet daar bij het ophalen van je rijbewijs een formulier ondertekenen dat je geen medische aandoening hebt die jouw rijvaaridgheid negatief beïnvloedt. Als jij met het autorijden geen last daarvan hebt, dan kan jij in alle eerlijkheid dat formulier ondertekenen.
Ik denk dat jij zelf heel goed weet ofdat jouw ziekte wel of niet een probleem geeft met autorijden, maar mocht je twijfels hebben vraag het dan bij jouw volgende bezoek aan jouw huisarts ofdat zij vinden dat jij veilig kan rijden en vraag de arts om het goed te motiveren. Als jij het niet met hem eens bent laat het hem dan op een vriendelijke manier weten. Goede artsen hebben graag dat de patiënt zo open en eerlijk mogelijk is en hebben geen enkele moeite met tegenspraak of discussie, zolang je maar op basis van argumenten en respect die discussie voert.
In het algemeen hebben huisartsen wat meer tijd voor patiënten dan specialisten, dus ik zou het eerder aan de huisarts vragen als je een duidelijk antwoordt wilt hebben. Jouw huisarts mag geen probleem hebben om deze vraag te beantwoorden. Desnoods kan hij altijd nog contact opnemen met de specialist (neuroloog?) die jouw behandelt en jouw dán sluitend antwoord geven.

Mocht jij je rijbewijs kunnen halen, dan ga jij je moeten verzekeren. Bij mijn weten ga je dan op een vragenlijst moeten aangeven dat je epilepsie hebt en medicijnen slikt. Hierbij is het zeer belangrijk dat je dat volledig naar waarheid invult, anders betalen ze niet als er iets gebeurd terwijl jij wel een hoog bedrag aan premie betaald hebt. Het zou, zeker in geval van ziekte/medicatie goed kunnen dat het met het afsluiten van de verzekering loont om goed te vergelijken.


Veel succes ermee Hopelijk ga je zonder problemen kunnen autorijden. Ga ook eens langs bij rijscholen en vraag hun ofdat ze ervaring hebben met epileptische leerlingen.
gast
Berichten: 1070
Lid geworden op: 21 dec 2006, 00:00

Bericht door gast »

dank jullie voor de vele informatie!
Benny Stinkens
Administrator
Berichten: 6824
Lid geworden op: 27 apr 2005, 00:00
Locatie: Dilsen

Bericht door Benny Stinkens »

Zeer mooi en duidelijk uitgelegd BBB
Bezit paardenkrachten onder je motorkap, stop een tijger in je tank, maar wees geen ezel achter het stuur.
Plaats reactie