Doodlopende straat

Vragen over de leerstof i.v.m. het Rijbewijs B.
Youssef en Sofie

Doodlopende straat

Bericht door Youssef en Sofie »

Hallo,
sorry dat ik stoor maar wij zitten reeds enkele jaren met een vraagje. De ene zegt van wel de andere weer niet, namellijk: heeft men voorrang wanneer men uit een doodlopende straat komt?(komende van rechts natuurlijk)
dank U bij voorbaat
hoogachtend
Jozef
Medewerker
Berichten: 3992
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Bericht door Jozef »

Beste Youssef en Sofie,

Het feit dat het een doodlopende straat is, verandert niets aan de voorrangsregels.
digital
Berichten: 541
Lid geworden op: 27 mar 2005, 00:00
Locatie: Limburg

Bericht door digital »

Met andere woorden: men heeft voorrang!!
Jozef
Medewerker
Berichten: 3992
Lid geworden op: 28 mar 2005, 12:02
Locatie: Schönau am Königssee (D)

Bericht door Jozef »

Tenzij natuurlijk:die doodlopende "straat" een aardeweg of een pad is, die uitkomt op een openbare weg met een rijbaan.de bestuurder die uit die doodlopende "straat" komt, een maneuver uitvoert, doordat hij:zijn voertuig opnieuw in beweging brengt na gestopt te hebben.een gedeelte van de openbare weg oversteekt dat niet voor hem bestemd is, zoals een doorlopend trottoir of fietspad.er een voorrangsbord B1 of een stopbord B5 aan het einde van die doodlopende "straat" staat.het verkeer op dat kruispunt geregeld wordt door verkeerslichten of een bevoegd persoon.Voormelde regels gelden ook voor een openbare weg die geen "straat" is. In het verkeersreglement heeft het woord "straat" namelijk een zeer specifieke betekenis sedert de invoering van de zogenaamde straatcode:
Quote: AR 2.38. "Straat": een openbare weg in een bebouwde kom die geheel of gedeeltelijk omgeven is met bebouwing en met toegangen tot activiteiten langs de weg en die gekenmerkt is door het gedeeld gebruik van de ruimte door verschillende soorten weggebruikers. De wegen die gelegen zijn in een zone 30, ofwel in een woonerf of erf, zijn straten.
Dit heeft zijn belang in de rechtspraak. Als je bijvoorbeeld in een "straat" (in de betekenis van het verkeersreglement) een voetganger aanrijdt, ook al bevindt deze zich niet op een oversteekplaats voor voetgangers, zul je het zeer moeilijk hebben om niet minstens gedeeltelijk aansprakelijk gesteld te worden door de rechter.

In deze context wens ik ook te benadrukken dat de term "straatcode" enkel betrekking heeft op een aantal wijzigingen die aan het verkeersreglement aangebracht werden (en waardoor onder meer art. 7 het belangrijkste artikel van het hele verkeersreglement geworden is), en geenszins op de wegcode (= het verkeersreglement in zijn geheel), zoals een politiecommissaris op het forum van de v.z.w. Wegcode en de verantwoordelijken voor de desbetreffende website laten uitschijnen.

Uitsluitend verantwoordelijk voor onder meer voormelde paragraaf van dit bericht is zijn auteur, Jozef Baum, met woonplaats te Antwerpen (distrikt Hoboken), en geenszins de webmaster of andere moderatoren van deze site.
Benny Stinkens
Administrator
Berichten: 6824
Lid geworden op: 27 apr 2005, 00:00
Locatie: Dilsen

Bericht door Benny Stinkens »

Beste Youssef en Sofie,
Quote: Hallo,
sorry dat ik stoor
We zijn hier om alle vragen te beantwoorden dus voelen we ons zeker niet gestoord.
(We waren al prettig gestoord van ons eigen )
Quote: wij zitten reeds enkele jaren met een vraagje.
In het vervolg niet meer zo lang wachten he
Bezit paardenkrachten onder je motorkap, stop een tijger in je tank, maar wees geen ezel achter het stuur.
Plaats reactie