**** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Plaats een reactie

Bevestigingscode

Typ enkel de gevraagde letters over. De code is niet hoofdlettergevoelig en bevat enkel letters.

Bevestigingscode
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten

Heb je een probleem met een boek en/of SMS code?

De forum medewerkers kunnen je hier niet mee helpen!

Klik hier voor meer hulp.

   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door gast12 » 13 okt 2017, 15:49

Examen Moorsele:

Het was de eerste keer voor mij, ik had 8 op 10 op de risicoperceptieoefening. Ik had hiervoor nog op dit forum gelezen dat je dit zeker niet mocht onderschatten, maar eigenlijk valt die test goed mee hoor. Je krijgt van te voren de optie om een oefenfilmpje te bekijken en daar een vraag voor te beantwoorden. Dat filmpje is in hetzelfde genre als die op het echte examen daarna. Alle 5 de filmpjes waren voor mij heel duidelijk, mijn tip is om meer voor je te kijken dan achter je, meestal zal de vraag gaan over wat je voor of naast je hebt gezien. Bvb: iemand haalde je in, een fietser kwam van links of rechts de baan opgereden, een bus had zijn 4 richtingsaanwijzers aan, er rijdt een fietser voor je op de rotonde etc. Echt goed te doen.

Voorafgaande controles: ik moest aangeven hoe je kon checken of je banden aan vervanging toe waren, alle lichten eens aanzetten (stand-, dim-, mist-
en grootlichten), richtingsaanwijzers aanzetten en claxonneren.

Examen zelf: Ik moest beginnen met de GPS een 10tal km zelfstandig ergens naartoe te rijden. Ik kreeg de manoeuvres keren in de straat en achteruit parkeren in een vak. Daarna moest ik nog even rijden met de instructies van de examinator, een stuk autosnelweg en een stuk bebouwde kom. Na een 25tal minuten keerden we terug naar het examencentrum.

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door annoooo95 » 13 okt 2017, 13:34

Als het een hulp is voor andere mensen:

eerste keer Asse: dit was op een woensdag rond 12 uur, in principe zou dit wel moeten lukken maar het is toch wat moeilijker op die data aangezien het vrij druk is en veel fietsers (ook kinderen die fietsen). Eerste keer was ik niet door.

tips: zorg er echt goed voor dat je naar de borden kijkt zoals verbodsbord enkel bewoners, meestal zullen ze niets zeggen en moet je zelf die keuze maken... als het verder zo druk was als bij mij naar mijn mening best even stoppen voor een fietspad want die spelende kinderen en fietsers soms echt onverwacht het gaat vrij snel stoppen lijkt me safer om beter te kunnen kijken (tenzij je echt zeker bent dat er niets komt)

tweede keer Asse: dit was op een vrijdag (afspraak kunnen maken enkele dagen na mijn eerste) en ik vond persoonlijk de examinator erg vriendelijk stelde me op mijn gemak en ik had het goed gedaan

tip: bij vooruit parkeren als het gaat ga voldoende naar rechts/ links voor je in de parkeerplaats gaat zodat je correct staat niet scheef.. nog een tip voor risico perceptietest ik persoonlijk kijk enkel naar achteruitspiegel en vooruit (zijspiegels is veel te harde multitasken dan ga je iets missen van de andere).. in het praktische natuurlijk erg veel die zijspiegels gebruiken erg belangrijk.. ik persoonlijk let enorm op voorrang van rechts en vertraag meestal soms zelf volledige stop voor echt zeker zijn.. ken je voorafgaande controles echt van buiten en bij het rijden probeer te relaxen al is dat moeilijk en nog laatste tip 2 uur rijschool helpt echt voor te weten waar je staat (ik heb 2 uur rijschool gedaan al de rest thuis)

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door Jozef » 10 sep 2017, 17:06

Bedankt voor jouw uitvoerig relaas, en proficiat!

Aan de perceptietest merk je wel dat het toch bijzondere roekeloos is om tijdens het rijden te telefoneren, laat staan een SMS te lezen of te schrijven.

Een kleine tip: je hebt het over de "achterruitontviezing". Die elektrische achterruitverwarming is ook alleen maar bedoeld om te ontwasemen. Als de achterruit bevroren is, moet je ze vooraf ijsvrij maken (er bestaan daar tegenwoordig goede sprays voor, zodat je niet meer hoeft te krabben), de elektrische achterruitverwarming kan dat niet binnen een redelijke tijd.

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door CitroenK » 10 sep 2017, 01:18

Beste forumleden, graag deel ik met jullie mijn ervaring over mijn rijexamens in Alken.

Examen 1: de risicoperceptietest ging de eerste keer heel slecht. (5/10) Ik was uiteraard superstressy en had ervoor nog moeten kotsen. Ik voelde me dus echt rot en kon me slecht concentreren. Tijdens de filmpjes had ik me iets te hard gefocust op de spiegels, waardoor ik vaak dingen niet zag die voor mij afspeelde, zoals voetgangers en wat de auto's voor mij dede of bvb auto's die uit een oprit, parking komen enzo. Uiteraard is er altijd gevaar in het echte leven en moet je zoals in het echt op alles letten. De filmpjes waren heel verschillend. Sommige in zone 30 waardoor de auto natuurlijk heel traag reed en er pas op het laatste iets kwam. Je moet je vooral focussen op: fietsers achter langs en voor u , wat doen ze en waar rijden ze, in mijn filmpje ging bvb een fietser uitwijken nadat hij zijn hand uistak naar links. Je moet ook zeker weten wie er achter u is, in uw dode hoek. Je moet zien wat er voor u afspeelt: is er iemand aant inhalen? Zijn er fietsers of motors van de andere kant? Op snelwegen moet je ook letten op de pechstrook of daar iemnd staat. De filmpjes van de snelweg vond ik wel moeilijk. Er komen autos op de autosnelweg, er is een pechstrook, zijn er motots in je dode hoek? Wat doen de voorliggers... ook was er een filmpje waarbij er trams waren en bussen, dit vond ik een heel druk filmpje.

Dan de controles vóór de rit: ik moest vertellen hoe je de slijtage van de banden controleert. Dan in de auto: standlicht ,dimlicht , verstralers, pinkers, achtermistlicht, stoplichten, voorruitontwaseming, achterruitontvriezing, claxon,

Dan de rit: als manouevres moest ik vooruit in een vak rechts parkeren en keren in de straat. Dit laatste had ik niet moeten doen, omdat ik al redelijksnel een grote fout had gemaakt en ik moest terugkeren.

Route: pickardstraat, groenmolenstraat, stationssttaat, (nu begon een deel van het zelfstandig rijden: richting Hasselt) dus: jardinstraat, meerdegatstraat, expresweg, boerenkrijgsingel, slagerslaan, bakkerslaan, jagersstraat, sint hubertusplein, dan naar rechts op de parking parkeren, (hier dus zeker oefenen!), abelenstraat, boomkensstraat, schoolstraat, sintruiderssteenweg, ( wanneer je dan die brug op wil richting de kleine ring moet je stoppen, maar hier ben ik doorgereden omdat ik het bord te laat zag en wat hevig was) vóór de kleine ring naar de luikersteenweg, (hier moet je voorrang geven, maar door die fout van dat stopbord was mijn concentratie weg en maakte ik het gewoon erger door hier geen voorrang te geven) prins bischopssingel, ( deel twee van het zelfstabdig rijden: richting Alken) expresweg, meerdegatstraat, kolmenstraat, pickardstraat.

De eerste examinator was een heel leuke man en gaf me heel positieve feedback zoals dat ik heel goed in de spiegels keek en over mijn schouder voor de dode hoek. Ook dat ik goed afremde voor voorrang van rexhts. Hij zei dat hij zag dat ik al heel veel geoefend had en vond dat ik niet lang hoefde te wachten voor een tweede poging. Ik was dus ondanks mijn stomme fout niet te ontmoedigd door zijn positieve woorden.

Examen 2: mijn tweede poging was amper een dikke week erna. Oorspronkelijk was de eerste poging in oktober en de tweede november, maar als je elke dag kijkt op de site van autoveiligheid om online een afspraak te herzetten komt er wel vaak eentje vroeger vrij. Ik raad dit dus ook echt aan om dat dagelijks te bekijken voor moest je vroeger het praktijkexamen willen doen dan de oorspronkelijke datum.

De risicoperceptietest ging deze keer veel beter (9/10). Ik was ook wel wat relaxed omdat ik wist hoe dit in zijn werk ging, maar ik vind het wel vervelend dat je pas op het einde van het hele examen je punten weet en dat je dan ook niet meer die filmpjes opnieuw te zien krijgt om je fouten te weten.

Dan de controles vóor de rit: ik moest de motorolie aanduiden en zeggen waar je deze moet biivullen. Hier liep het mis, want ik duidde de peilstok aan. Ik dacht toen al ohnee... binnen in de auto moest ik hetzelfde doen als de eerste keer, maar ook de ruitenwissers aanzetten

En toen de rit, die begon ook niet goed want na enkele meters hoorde ik de wind en zag ik dat mijn deur niet helemaal toe was en aangezien we richting de expresweg reden wist ik dat je dat harder zou horen. Dus bij een rood licht kon ik snel mn deur dicht doen. Dit maakte me wel heel nerveus.
Als manouvres had ik keren in een straat en links parallel parkeren.
Route: het beginstuk was zogoed als het zelfde als examen 1, in de brouwerslaan heb ik moeten keren. Dit ging vrij goed, enkel op het einde kwam er een auto af en wou ik voorrang geve, maar die auto had natuurlijk geen plaats genoeg... echt stom van mij, maar soms schat ik dit niet goed in. Na de brouwerslaan gingen we naar: jagerstraat, abelenstraat, in 1 van die straatjes in dat gebied (ik vind deze hard op mekaar lijken en weet niet meer goed welke) heb ik dan links moeten parkeren, dit ging ook wel goed :), uiteindelijk kwamen we op de spoorwegstraat en volgens mij kwamen we dan via de vredestraat aan op de runkstersteenweg waarna we de ring op gingen en terug richting alken reden. ( zelfstandig rijden: richting alken en dan richting sint lambrechts herk) dan sintlambrechtsherk straat, lindenhofstraat, jukstraat, gravin de stembierstraat, pastorijstraat, steenweg, meerdegatstraat, kolmenstraat en uiteindelijk pickardstraat.

Toen we aankwamen had ik niet zo een supergevoel en dit werd dan nog eens bevestigd door enkele opmerkingen: hij vond dat ik wel afremde bij voorang van rechts maar dat het leek dat ik niet traag genoeg reed om nog te kunnen stoppen, ik moest voorrang verlenen wanneer er rechts geparkeerde autos staan en er een tegenligger kwam en op de brouwerslaan stond ik helemaal links op het andere rijvak. Terechte opmerkingen waar ik later rekening mee moet houden. Al bij al was ik voor hem geslaagd. Hier was ik natuurlijk heel blij om.

De hele zomer heb ik zeker 4/5 keer per week gereden, en tijdens de laatste weken elke dag. Het heeft me veel tijd gekost, maar dit was nodig omdat ik alle straatjes wou kennen en mn manouvres perfect moesten zijn. Het kost ook wat geld: benzine, rijlessen (20 u), examens zelf, en dan nu voor het rijbewijs zelf in het stadhuis. Maar het is gelukt, en hierbij wil ik iedereen aanmoedigen! Ikzelf heb veel te lang gewacht met oefenen, waardoor mijn theorie was vervallen en het plots moeilijker werd. Of ja "moeilijker" ik was zelf heel bang van die extra manouvres en ik wou zo graag voor juni nog gaan, maar jullie moeten geen schrik hebben, het valt echt goed mee! Het zelfstandig rijden heb ik gedaan via de borden en dit ging ook prima! En de examinatoren waren wat mij betreft niet zo erg als ik me had voorgesteld :D . Ik heb zogoed als alle onderwerpen gelezen op dit forum en ja, van sommige ervaringen kreeg ik echt schrik, maar dit mag je niet beinvloeden :)

Veel succes nog aan iedereen en een dikke merci aan dit forum voor de informatie en het nuttige praktijkboek!

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door MisterX334 » 16 aug 2017, 22:00

Dorian schreef:
07 mar 2017, 13:18
- In welk examencentrum ben je geweest?
In Deurne

....


(Aangezien ik alleen moest oefenen, heb ik een aantal voorbeeldexamenroutes gemaakt via Google Maps (in Deurne) en zo geoefend ook.
Als iemand dit nodig zou hebben, kan ik die altijd doorsturen voor degene die ook alleen moet oefenen)
Ik ben wel geïnteresseerd in die voorbeeldexamenroutes.

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door rakan810 » 09 aug 2017, 20:52

dag allemaal
ik wil hier mijn ervaring delen met jullie

ik heb vandaag de praktijkexamen afgelegd . deze 2e keer . eerste keer was in Doornik en omdat ik de strepen op de straten helemaal niet gezien had , was ik gebuisd , maar vandaag was verschillend , het wordt in Asse , echt een kleine en mooie stad om er een praktijkexamen in af te leggen
geen druk geen files ofzo , ik heb het goed gedaan zonder stres of zenuwachtig , en ik heb maar een opmerking en volgens de examinator was niet zo belangrijk , hij zei dat ik in de smalle straat 45 km gereden heb en de max snelheid was 50 km maar volgens hem moest ik mijn snelheid aanpassen , dus moest ik minder rijden , maar hij was hij vriendelijk en beleefd echt ,

mijn adviezen :::
1- als je naar een zijstraat wil rijden dan moet en moet en moet naar links en rechts goed kijken als fietsers of voetgangers willen oversteken
2- de belangrijke stap als je wil parkeren , moet je handrem zeker trekken
3- ook belangrijk ding , je moet in spiegels elke 10 seconden kijken , het echt zo noodzakelijk
4- voorrang van Rechts , dus als je van een zijstraat nadert en geen auto waren , moet wel laten zien dat je kijkt naar recht en gas Los
5- de limiet van de snelheid aanpassen als het minder of meer is dus 20 is 20 niet 25 en 30 is 30 niet meer en niet minder
6- als je voorrang hebt een er komt een auto van recht moet je niet vertragen of stoppen omdat de mensen of auto's die achter je rijden , verwachten niet dat je opeens zal stoppen

probeer om geen stres te hebben en denk eraan dat als je niet geslaagd bent zal je weer proberen dus geen probleem (trucje)

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door Lavake » 09 aug 2017, 13:59

Voor de eerste keer rijexamen gaan doen. Ik was superzenuwachtig. :shock: :?

Uitslag praktijkexamen openbare weg: geslaagd, met 1 onvoldoende (rechts fileparkeren)

Uitslag GOCA-Risk Perception Test: 9/10. Ik vond het minder moeilijk dan de voorbeeldfilmpjes online, omdat er (volgens mij) telkens maar 1 of 2 dingen te zien waren. De uitslag hiervan krijg je pas op het einde van het examen, op het resultaatsblad.

______________________________________________________

In welk examencentrum ben je geweest?
Kontich

Zat de examinator naast of achter jou?
Rechts naast mij, omdat mijn begeleidster liefst vanachter wou zitten (ik denk zodat ze zeker niks zou zeggen of doen).

Achteruit rijden in rechte lijn
De examinator liet mij achter een geparkeerde auto inrijden, waarna ik dan in een rechte lijn achteruit moest rijden.

Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?
Rechts parkeren tussen twee auto's en dan doen alsof ik ging winkelen. Er was, volgens mij, net geen twee autolengtes plaats (het was druk en we hebben even moeten zoeken voor plek). Omdat ik doorgaans te ver van de borduur sta, heb ik nu extra lang mijn eerste draai gemaakt, waardoor ik de borduur met mijn achterwiel bereden heb. Ik had het zelf gemerkt en vroeg of ik nog een keer mocht proberen, maar de examinator zei dat het raken van de borduur sowieso bleef gelden, ook al deed ik het de tweede keer perfect (en dat ik dus enkel wat "te verliezen" had). Dat is dus een "onvoldoende" geworden.

Voorafgaande controles: wat heeft zij gevraagd?
Onder de motorkap moest ik de remvloeistof tonen. In de auto moest ik de correcte zithouding uitleggen, de zijspiegels en de achterspiegel. Dan moest ik de pinkers tonen en de mistlichten.

Ben je met de rijschool of een begeleider geweest?
20u rijles gevolgd in de rijschool, dan met vrienden geoefend en ook alleen. Uiteindelijk met de eigen auto en met een begeleidster geweest naar hete examen.

Route
Rechts uit het examencentrum, dan links (Neerveld), naar rechts en meteen naar links (Blauwesteenstraat), nog eens links (Kon. Astridlaan), naar rechts (Mechelsesteenweg). Daar moeten rijden achter geparkeerde auto en dan achterruit rijden. Blijven doorrijden tot het de "winkelstraat" wordt, daar zei ik "aha hier is die straat waar de bestuurders rechts voorrang moeten geven maar wij geen voorrangsborden hebben", waarop de examinator zei "je kent de straten!", en hij mij dan prompt de eerstvolgende straat rechts (Sint-Jansplein) instuurde, vermoedelijk om zo op voor mij onbekend terrein te komen. Dan rechtdoor (Ooststatiestraat), waar ik moest parkeren. Dan links (Hofstraat), rechts (Antwerpsesteenweg) en meteen terug links (Pluyseghemstraat). Daar een straat links in (De Villermontstraat) en dan rechts op de grote baan (N171). Links gaan (Kontichstraat). Daar de GPS instellen naar ergens in Kontich. Dan GPS gevolgd en op het einde terug de instructies van de examinator (rechts op de Boniverlei, dan Edegemsesteenweg, Helenaveldstraat, Kon. Astridlaan, Ooststatiestraat, Kauwlei, Kapelstraat, Pronkenbergstraat, Singel, Neerveld).

Ervaring
Ik heb zeker enkele stommiteiten begaan, 1x stilgevallen toen ik straat (Sint-Jansplein) indraaide in 2de versnelling en er plots een vrouw met puppy overstak. Ook 1x aanstalten gemaakt om te vertrekken om dan te zien dat mijn handrem nog opstond. Voor de rest geklungel met de GPS om de stem te doen spreken (volume stond te laag uiteindelijk). Maar ik denk dat de examinator dat wel kon plaatsen als zenuwachtigheidsfoutjes. Ik heb ook veel dingen correct gedaan, zoals steeds vertragen bij een voorrang van rechts, mensen doorlaten, zelf assertief voorrang nemen, mensen laten oversteken, max 30km/u rijden op aangekondigde verhoogde inrichtingen, etc. De examinator heeft tijdens de rit ook wat gebabbeld met mij en mijn begeleidster, en mopjes gemaakt, wat me wel geruststelde. Ik kreeg tijdens de rit ook pushberichten op mijn GPS (smartphone) van Facebook Messenger met dingen als "Succes met uw rijexamen!!!" die de examinator dus gewoon kon meelezen... :lol: Door bepaalde opmerkingen kon ik misschien al wel vermoeden dat ik geslaagd zou zijn (bv toen hij zei "als je in't stad kunt rijden, is het hier makkelijk voor u"), maar ik twijfelde of de stommiteiten en het slecht parkeren misschien harder gingen doorwegen.

Resultaat
Eens terug bij het examencentrum zei de examinator dan de verlossende woorden dat het "echt heel goed" was, dat ik maar 1 fout heb gemaakt (de borduur bij het parkeren), dat ik een heel goede kijktechniek heb en dat ik weet waarop ik moet letten. Ik begon helemaal te glunderen en bedankte hem, maar dan zei hij dat het mijn eigen verdienste was en dat hij kon zien dat ik hard geoefend had. Op het resultaatblad staat "Geslaagd" en "Manoeuvres > Parkeren > Evenwijdig links/rechts parkeren tussen 2 voertuigen > Straatbegrenzing: onvoldoende".

Succes aan iedereen die nog moet gaan!

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door Cleysens » 05 aug 2017, 14:58

Hallo, tof te horen dat het ging in Brussel. Ik ben ook van brussel/elsene en heb mijn theorie in evere gedaan in het Nederlands en mijn 20 uren rijlessen in Frans in montgomery. Zou graag mijn praktijk in evere willen doen maar ook in Nederlands, ben wel tweetalig maar feit om alles goed te begrijpen zoals koelvloeistof end. om aan te kunnen tonen. Hopelijk maken ze daar geen probleem van. Gisteren heeft mijn broer zijn examen daar ook afgelegd en hij moest enkel remvloeistof en koelvloeistof aanduiden en achter een auto parkeren, ook geslaagd vanaf de 1ste keer. Ik rij nog maar1,5 maand alleen dus moet nog veel oefenen 😁😁😁
sgur schreef:
19 apr 2017, 13:25
Examencentrum Brussel (Evere / Schaarbeek)

Heb leren rijden met begeleider (vader). Terwijl ik al 2,5 jaar mijn voorlopig rijbewijs heb, heb ik een maand gereden vooraleer mijn examen te doen. Had al een basis dus viel goed mee. Heb mijn examen dan ook gedaan met mijn vader en onze eigen wagen.

Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?

pinkers, dimlichten, grootlichten, achterste mistlichten, ruitenwissers, klaxon, ontwaseming, drukken op de rem, tonen waar ik bandenspanning kon lezen (deksel van brandstoftank)

Zat de examinator naast of achter jou?

Hij zat rechts achter mij.

Het keren in de straat: in hoevere mocht je zelf de plaats kiezen?

Hij wees een straat aan waar ik moest keren, en gaf aan dat ik mocht kiezen waar in de straat. Het was al een brede straat en toevallig waren er op een bepaald moment aan beide kanten geen auto's geparkeerd. Een kans die ik uiteraard niet heb laten liggen :mrgreen:

Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?

'Parkeer maar achter die groene wagen.' Het was een kleine wagen waardoor het iets moeilijker was om in te schatten wanneer ik moest draaien. Heb me dan ook opnieuw moeten positioneren, maar de tweede keer ging het zeer vlot. Misschien omdat er plaats was voor 2 auto's. :)
Daarna moest ik veilig uitstappen. Airco af, versnelling neutraal, handrem op, en motor af. Uitgestapt en gestapt naar de stoep, tegen de richting van het verkeer in. Bij het instappen ging ik bijna stappen in de richting van het verkeer, maar op het laatste moment aan gedacht om in de andere richting te stappen. :lol:

Route

Hele tijd binnen de bebouwde kom. Paar keer zone 30. Heb nooit boven de 50 moeten rijden.Was eigenlijk veel makkelijker dan verwacht... Dacht dat ik het Meiserplein op zou moeten, is tenslotte maar 2 min van het examencentrum. Gelukkig moest dat niet.

Aan iedereen die niet wilt/durft in Brussel: Het is echt wel haalbaar, dus waag je kans!

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door GRO » 01 aug 2017, 19:24

Heb je ons praktijkboek goed doorgenomen, Daar staantoch heel wat tips in
https://www.gratisrijbewijsonline.be/pr ... aktijkboek

Straks PRAKTIJKEXAMEN in asse

door Rakan810 » 01 aug 2017, 19:05

:roll: Jongs ! Ik heb volgende week praktijkexamen in Asse
En ik ben daarvoor een beetje zenuwacthig omdat dit 2de keer , waat raden jullie me aan , misschien een paar tips die nuttig zal zijn , Alvast bedankt :shock:

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door de rijprof » 10 jul 2017, 21:53

Ik heb namelijk alles via zelfstudie geleerd en via filmpjes van het internet. Daarnaast had ik uiteraard ook een top begeleider en uiteindelijk... oefenen baart kunst.
Proficiat !
Leren rijden zonder rijschool te volgen is zeker mogelijk, mits een goede begeleider en extra oefenen + motivatie, zoals je schrijft.
Maar dat geldt niet voor iedereen.
Echt knap van jou!

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door Jordy_J » 10 jul 2017, 21:32

Hallo iedereen!

Hieronder deel ik graag mijn ervaring met het nieuwe praktijkexamen met jullie mee. Ik heb dit afgelegd in Sint-Niklaas, afgelopen voormiddag rond 11:00.
___________________________________________________________

Uitslag GOCA-Risk Perception Test: 10/10 - tot mijn grote verbazing. Laat je niet afleiden door je snelheidsmeter of pinkers! Het belangrijkste is dat je goed vooruit kijkt en dat je oplet bij het naderen van kruispunten. Uiteraard ook goed in je spiegels kijken!

Uitslag praktijkexamen: geslaagd!!!
___________________________________________________________

In welk examencentrum ben je geweest?
Sint-Niklaas

Zat de examinator naast of achter jou?
Het was een zeer vriendelijke dame, ze zat rechts achter mij.

Het keren in de straat: in hoeverre mocht je zelf de plaats kiezen?
We waren aan het rijden in een rustige wijk. Op een gegeven moment reden we een straat in en waarvan ze op voorhand al zei dat we in die straat gingen keren. Het was een straat met tweerichtingsverkeer, heel breed en echt rustig! Ik had dus voldoende ruimte en tijd om te keren.

Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?
Dit heb ik niet moeten doen. Ik heb wel achterwaarts in een parkeervak moeten parkeren. Hoe ik dat deed, mocht ik volledig zelf bepalen zolang de wagen maar recht stond. Dit lukte allemaal zonder enige problemen. Na dit manoeuvre moest ik mijn wagen verlaten alsof ik naar de winkel ging (spiegels inklappen, wagen vergrendelen).

Voorafgaande controles: wat heeft zij gevraagd?
Dit gebeurde op de parking van het examencentrum, vooraleer we vertrokken. Ik mocht als eerste en als enige in de wagen stappen, mijn begeleider moest buiten de wagen wachten. Ze kwam naast mij staan aan mijn portier en ze vroeg mij om de juiste zithouding even uit te leggen. Daarna ging ze voor de wagen staan en moest ik al mijn lichten één voor één laten schijnen. Nadat ik dit goed had gedaan, moest ik ook mijn pinkers, mijn claxon en mijn rem even laten werken.

Ben je met de rijschool of een begeleider geweest ?
Ik ben met een begeleider geweest.

Als je met een begeleider geweest bent, wie was het?
Mijn papa :)

___________________________________________________________

EEN TIP DIE IK JULLIE GRAAG WIL MEEGEVEN:
Als je de mogelijkheid hebt om samen te rijden met een begeleider, maak daar dan gebruik van! Verspil geen honderden euro's uit aan rijlessen want alles wat zij jou leren, kan een kennis of familielid jou ook aanleren. Ik heb namelijk alles via zelfstudie geleerd en via filmpjes van het internet. Daarnaast had ik uiteraard ook een top begeleider en uiteindelijk... oefenen baart kunst. Van zodra ik vorig jaar mijn voorlopig rijbewijs behaalde toen ik 17 werd (dankzij gratisrijbewijsonline!), heb ik meteen gezegd tegen mijn ouders: "Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt dat ik honderden euro's ga uitgeven aan rijlessen, ik doe het zelf wel!". Dat geld dat je uitspaart kan je in je eerste autootje steken of in andere leuke dingen.
Maar jammer genoeg is dit niet voor iedereen mogelijk... maar ik geef het maar mee.

Én voor zij die hen praktijkexamen nog moeten afleggen, een gouden tip: niet stressen! In plaats van je tijd daarin te steken, steek je die beter in andere dingen. Kijk goed vooruit, probeer op voorhand al borden af te lezen van de straten waar je inrijdt, veilig rijden, voorrang verlenen maar ook voorrang nemen (!), vertraag bij kruispunten en laat zien dat je goed kijkt vooraleer je dat kruispunt nadert, etc.

SUCCES!!! IK HEB HET GEHAALD VAN DE EERSTE KEER ZONDER ENIGE RIJLES TE VOLGEN, DUS HET IS ZEKER EN VAST NIET ONMOGELIJK!!!

Groetjes,
Jordy!

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door teddybear » 06 jul 2017, 20:29

Ik heb mijn exaam in Deurne gedaan.

Voor de Goca Risico Test, moet je niet stressen. Gewoon goed kijken en als je denkt dat je iets niet hebt gezien dan blijkbaar heb je da niet gezien. Ik heb een 9 gekregen. Ik vond dat toch gemakkelijk als je gewoon goe kijkt.

De examinator staat achter mij.

Ik heb mijn exaam gedaan met de rijschool Sanderus in Berchem met de Georges, en echte sympathieke en vriendelijke man.

Ik moest de remvloeistof tonen, dan de lichten (dimlichten, grootlichten, linkse en rechtse pinkers, stoplichten en mistlichten) en ik moest ook uitleggen hoe ik achter de stuur goe zit.

Voor de manoeuvres moest ik keren in een straat en achter een auto rechts parkeren.

Ik heb met de gps gereden voor tien minuten om mijn exaam te beginnen.

Dan de examinateur heeft mij de weg aangeeft.

Hij heeft een paar opmerkingen gemaakt en ik hoor in zijn stem dat hij nie heel tevreden was.

Dus na tien minuten dacht ik dat ik niet geslaagd zou worden. Ik dacht, ok, tis gedaan, so be it, ik ga gewoon rijden.

Na 25 minuten waren we terug onderweg naar het exaamcentrum dus ik dacht echt dat ik faalde. Ik parkeer en ik luisterde naar de examinateur en dan hij zei gewoon "het was niet perfect maar het was ook niet verschrikkelijk .... allez je bent geslaagd"

Youpieee !

Dus ja, zelfs als je denkt dat je een paar fouten maakt of als je denkt dat de examinateur een beetje boos klinkt of een beetje nonchalant, blijf aan het rijden !!!

Succes aan iedereen !!!

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door Nicco » 19 jun 2017, 10:29

Ik ben vandaag mijn rijexamen gaan doe nadat ik op mijn eerste poging op 9 maart gebuisd was. De tweede keer heb je echt veel minder stress.De perceptietest was vrij gemakkelijk en hier haalde ik dan ook 9/10 op.
In welk examencentrum ben je geweest? Haasrode
Zat de examinator naast of achter jou? Rechts achter mij
Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?Ik moest de motorkap openen en de koelvloeistof aanduiden. Vervolgens de rem induwen en pinken en dan nog uitleggen hoe ik mijn zetel juist zet. Dan is hij ingestapt en heeft hij gezegd welke 2 manoeuvres we gingen doen: links fileparkeren en in een rechte lijn achteruit rijden.
Ben je met de rijschool (welke?) of een begeleider geweest ?Ik ben met mama als begeleider geweest.
Zoals eerder gezegd was ik deze keer een pak minder gestresst. We draaiden het gebouw om en het starten op de kleine helling is ook heel goed gelukt. Dan zijn we rechts afgeslagen richting de ring van Leuven. Natuurlijk een paar fietsers die zich niks van de regels aantrekken tegengekomen maar daar heeft hij achteraf niets van gezegd. Om 8u45 's ochtends is er natuurlijk nogal wat file wat dan wel mooi toont dat je niet op oversteekplaatsen of midden in een kruispunt mag stilstaan. Aangekomen aan de ring aan de Naamsepoort liet hij me richting het station rijden en aan de Parkpoort terug de ring in de andere richting op. 200 meter verder een straatje rechts waar hij me links heeft laten fileparkeren. Hier was ik wat bang voor omdat ik dit moeilijker vind dan rechts fileparkeren, maar door het vele oefenen is dit toch mooi gelukt. Hij vroeg me niet eens om uit te stappen, hij zei gewoon dat het goed was omdat ik de bewegingen juist had uitgevoerd. Dan zijn we verder gegaan richting Parkpoort waar ik links moest afslaan richting station, maar hier maakte ik een grote fout: het pijltje dat zei dat ik naar links mocht was groen, maar het 'hoofd'verkeerslicht werd rood, maar door dat pijltje was ik compleet in de war en ben ik er bijna voor gegaan maar ben dan meteen van gedacht veranderd (allemaal op een halve seconde). Net op het moment dat ik wou stoppen zei de examinator "Pas op, het is rood!" en ik was al over de streep. Daar zag ik mijn slaagkansen wegvliegen. Het was gedaan. Hij liet me duidelijk terug richting examencentrum rijden, maar tegen mijn verwachtingen in liet hij me toch nog een zijstraatje inslaan waar ik in een rechte lijn achteruit moest rijden. Dit is aardig gelukt - wel wat van mijn rechte lijn afgeweken - maar ik heb hier ook een fietser achter mij voorrang gegeven. Nu gingen we echt terug naar het examencentrum, en omdat hij me het tweede manoeuvre nog had laten doen dacht ik dat er misschien nog een kans was, want ik vond dat behalve dat rode licht het merendeel goed was gegaan. De examinator is zeer aardig geweest om me het voordeel van de twijfel gegeven te hebben, want zo zei hij ook "ik denk wel dat op het moment dat ik riep je net ging stoppen" en voor de rest alles in orde was. Ik ben natuurlijk blij dat ik nu mijn rijbewijs kan gaan afhalen maar ik was nog duizend keer blijer geweest was dat voorval met het verkeerslicht niet gebeurd. Nu voel ik me een beetje schuldig bij diegenen die het nóg beter zouden gedaan hebben maar hun rijbewijs misschien toch niet hebben gehaald. Maar toch, na 11 maanden leren en oefenen mocht het toch eens tijd worden :)
Ik wil ook nog eens alle forumbeheerders bedanken voor hun duidelijke antwoorden bij al mijn vragen :D :D

PS Dit was mijn route
https://www.google.be/maps/dir/Heverlee ... 54!1m0!3e0

Re: **** PRAKTIJKEXAMEN !!!! ****

door Paulski » 18 jun 2017, 12:51

carboy schreef:
19 mei 2017, 00:30
- In welk examencentrum ben je geweest?
Anderlecht-Vorst (Brussel)
- Zat de examinator naast of achter jou?
Ze zat achter de passagier.
- Het keren in de straat: in hoevere mocht je zelf de plaats kiezen?
"In deze straat mag je keren"
- Het parkeren achter een auto: wat moest je juist doen?
duidde de auto aan (vb. achter deze grijze Kia mag je parkeren)
- Voorafgaande controles: wat heeft hij gevraagd?
hoe controleer je de slijtage van je banden, claxon, linker- en rechter pinklichten, voor- en achter ontwaseming en mistlichten
- Ben je met de rijschool (welke?) of een begeleider geweest ?
Met de rijschool

Mijn begeleidster begon na 10 min een gesprek met de examinator. Het zorgde er ook voor dat ik me veel beter op mijn gemak voelde en dat de examinator iieeeetsjes minder streng beoordeelde.

Wat ook enorm helpt is om vooral in de buurt van het examencentrum te rijden. In Anderlecht zijn er enorm veel zones 30 dus zorg ervoor dat je elk bord ziet. Als je het bord in het begin van de straat gemist hebt en je twijfelt, dan kan je bijna 80% zeker zijn dat het een zone 30 is. Anders probeer je op het einde van de straat te kijken of je een 'einde van zone 30' bord kan zien.
We zijn ook

Als je geen tijd hebt om in de buurt van het examencentrum te rijden, kan je via Google Maps in Streetview de straten checken als je tijd hebt.

Ik heb van de rijschool een lijst gekregen met de populaire/moeilijke plaatsen in Anderlecht. Ik post ze later in dit forum.
Ik ben zeer benieuwd naar deze lijst van belangrijke plaatsen in Anderlecht. Heb daar namelijk komende week m'n eerste rijexamen.

Omhoog